Dietoterapia sau terapia prin alimentatie este acea forma de terapie care utilizeaza alimentele, în starea lor naturala sau prelucrate, ca remedii împotriva diferitelor afectiuni. Ea foloseste ca punct de plecare diagnosticele stabilite de medicina clasica.
e cunoaste, dincolo de orice indoiala, ca intoleranta organismului la anumite alimente este o cauza majora provocatoare de migrene. Studiile arata ca depistarea acestor alimente si eliminarea lor din dieta atenueaza considerabil simptomele, ducand chiar la disparitia acestora. Un anumit studiu a descoperit ca 93% din pacienti au resimtit o ameliorare dupa ce au eliminat alimentele alergenice din dieta lor.
Cu toate acestea, intoleranta la anumite mancaruri nu este singura cauza a migrenelor. Mai multe schimbari in obiceiurile alimentare pot avea efecte benefice si in ceea ce priveste starea generala de sanatate. De exemplu, este vital sa mentineti un nivel constant al glucozei in sange sa mancati la intervale regulate mese usoare ce contin proteine, evitand pe cat posibil zaharurile si alimentele procesate.
Incercati sa mancati cat mai multe migdale, ananas proaspat, salata verde, sa reduceti consumul de sare si sa evitati alimentele care creeaza aciditate precum: carnea, produsele lactate, painea. De asemenea, eliminati total din dieta dumneavoastra mancarea grasa si/sau prajita. Organismul are nevoie de grasime, insa de grasime „buna”, care nu se gaseste intotdeauna pe farfuriile noastre.
Dezechilibrul dintre acid si alcalin din regimul alimentar poate sa va creeze probleme. Pe scurt, alimentele care maresc aciditatea sunt de origine proteica, iar cele alcaline sunt de origine vegetala.
O alta problema care poate favoriza aparitia migrenelor este o deficienta in substante nutritive din organism. S-a demonstrat ca vitamina B joaca un rol foarte important in prevenirea migrenelor. In consecinta, un mod de a preveni migrenele este sa va asigurati ca aveti un nivel optim de vitamina B si magneziu in organism.
Pentru a preveni migrenele aveti nevoie de o circulatie foarte buna a sangelui – pentru oxigenarea intregului organism. Daca aveti circulatia proasta, va puteti suplimenta cantitatile zilnice de vitamina B5, esentiala in circulatie, in combinatie cu ginko biloba. De asemenea, un efect benefic asupra circulatiei il au si exercitiile fizice, deci trebuie sa incercati sa faceti cat mai mult sport.
Pentru femei, sanatatea hormonala este foarte importanta. Anticonceptionalele pot avea un efect negativ deoarece scad nivelul de vitamina B6 din organism, vitamina care trebuie astfel suplimentata.
Migrenele mai pot fi cauzate la femei si de fluctuatii in nivelul de estrogen, dar aceste fluctuatii vor disparea de la sine dupa menopauza. Daca suferiti de fluctuatii de estrogen dar sunteti departe de menopauza si vreti sa preveniti migrenele, o puteti face prin consumul de alimente care contin fitoestrogeni (hormoni vegetali). Fitoestrogenii va vor ajuta sa va mentineti echilibrul hormonal si pot fi gasiti in alimente cum ar fi: citricele, mere, prune, grau, cirese, orez, cartofi.