Unul dintre segmente de studii in cursul de Calificare este Masajul medical
Masajul Medical poate fi definit ca un ansamblu de miscari(manevre) aplicate in primul rand asupra pielii si indirect asupra tesuturilor din profunzime sau la distanta de locul masat (masaj reflexogen). In linii mari, masajul poate fi: medical sau profilactic.
Masaj somatic-relaxare Masajul poate sa stimuleze sau sa calmeze, in functie de ritmul si de profunzimea mangaierilor. De aceea masajul poate sa faca o persoana sa se simta vioaie, energica dupa masaj sau, dimpotriva, sa se simta relaxata si somnoroasa. Masajul poate atenua tensiunea, stresul, poate calma durerile , sa relaxeze muschii incordati sis a indeparteze starea de apatie. Masajul, mai presus de toate ne da o senzatie de bine. Prin masajul de relaxare corpul este ajutat sa elimine toxinele, conducand astfel la imbunatatirea circulatiei sangelui si a limfei, dezvoltarea amplitutinii de miscare la nivelul articulatiilor avand ca efect imediat eliminarea tensiunii musculare. Reducerea tensiunii musculare este in stransa legatura cu inducerea unei stari mentale pozitive, micsoreaza anxietatea si depresia, imbunatateste capacitatea de concentrare si creeaza stari de relaxare profunda, inlatura somnolenta din timpul zilei si insomnia.Creaza o stare de relaxare profunda,imbunatateste circulatia sanguina si pe cea limfatica prin eliminarea toxinelor din corpul uman. In general masajul are efect antistres. Masajul somatic este recomandat tuturor persoanelor indiferent de sex si varsta: sugari, nou-nascuti, copii, adolescenti si adulti
In general se asociaza cu alte tipuri de tratament (fizioterapie-in perioada acuta, kinetoterapie – in perioada de remisiune sau chiar cu reflexoterapie). Masajul terapeutic cuprinde manevre terapeutice care sunt aplicate in functie de afectiunea tratata si stadiul bolii si are ca obiectiv ameliorarea sau vindecarea completa.