Limfodrenaj

limfodrenaj clujDrenajul limfatic este un ansamblu de tehnici manuale specifice acest tip de masaj, pentru a ajuta la eliminaria lichidelor in exces pe care limfa le aduna si purificaia lor trecandu-le prin ganglioni, inainte de a intra in circuitul sanguin intarind sistemul imunitar.
In zilele noastre, in Europa de Vest este o metoda impusa nu numai in scop estetic, dar mai ales in scop terapeutic pentru tratamentul unor afectiuni reumatismale, circulatorii, reumatologice , post operator si intarirea sistelului imunitar.
Limfa ia nastere din lichidul interstitial sau extracelular, prin intermediul caruia se fac toate schimburile dintre sange si celule, si se colecteaza in vase din ce in ce mai mari, iar in final formeaza doua colectoare limfatice mari care se deschid in venele subclaviculare. Trecand printre ganglioni, veritabile filtre, ea administreaza si sistemul nostru imunitar si aduce nutrimentele la celule. Limfa transporta in tot organismul faimoasele limfocite, glubule albe specializate in crearea de anticorpi. Iata de ce limfa are un rol atat de important pentru starea noastra de sanatate.
Circulatia limfatica functioneaza fara a fi pompata. Aceasta e pusa in miscare de contractiile muschilor scheletici. Ea se scurge variindu-si debitul in functie de presiunile provocate de cavitatea toracica la fiecare inspir. Contractiile muschilor netezi, situati in peretii canalelor limfatice, favorizeaza revarsarea finala a limfei in circulatia venoasa. sedenterismul poate sa amelioreze circulatia limfei implicit drenajul substantelor nocive. , depunerile celulitice si anumite interventii chirurgicale ( de exemplu cele de extirpare a sanului in neoplasme la acest nivel), tulburarile de circulatie periferica, afectiunile cardiace, pulmonare, renale si endocrine sunt cativa dintre factorii care pot afecta circulatia limfei in organism.